logo

Емил Димитров оживява в нов спектакъл

Детайли за събитието

  • От: април 3, 2017
  • До: април 3, 2017
  • Започва в: 07:00 PM
  • Свършва в: 09:00 PM

Адрес

  • Фестивален и Конгресен център
  • бул. „Сливница“ 2
  • Варна
  • 9000
  • Bulgaria

Постановката е наречена „Емил – изповед пред олтара на живота с историята и песните му“

 

Премиера за Варна – 3 април, 19:00 часа, Фестивален Комплекс

Цени: 15, 20, 25 лв.

Каси: Фестивален Комплекс и Театър „Българан”

Онлайн: www.fccvarna.bg

Организатор: First Class Show

www.fcshow.bg

 

Легендата за краля на българската поп музика – Емил Димитров, ще оживее в новия спектакъл на режисьора Николай Априлов. „Емил – изповед пред олтара на живота с историята и песните му“

 

Историята за живота на изпълнителя на класиките „Моя страна“, „Арлекино“, „Нашият сигнал“, „Ако си дал“ и много други е написана от Влади Априлов.

 

В спектакъла ще прозвучат откъси от най-любимите песни на незабравимия творец в нови аранжименти на Светослав Заров. Ще ги представят цял букет от млади и талантливи изпълнители като Денислав Новев, Велин Михайлов, Пейо Филипов, Олга Михайлова-Динова, Орлин Цветанов  под диригентската палка на Страцимир Павлов.

 

Ники Априлов и Емил Димитров не са били близки приятели, но се познавали. „Пели сме наремето негови песни в любимото на мнозина предаване „Като лъвовете”. След всяко изпълнение на негова песен, Емил се обаждаше на Катя Кисимова – жената, която се занимаваше с подбора на песните и децата, за да благодари. Казвал е: „Здравейте, Катя, обажда се Емил Димитров! Благодаря ви, че изпълнявате моя песен!”, а тя ми е споделяла как й се подкосили краката първия път, когато чула гласа му в телефонната слушалка. Това се случваше последните години от неговия живот, когато бе прикован към своя стол, за който казваше „той ревниво пази всяка чупка от моето тяло и ме приема безрезервно”. Емил беше единственият, който се обаждаше, за да благодари“, разказва режисьорът.

 

Той е решил да направи този спектакъл за него, защото е специален.  Емил познават всички. Вече са минали 12 години, откакто него го няма – но само физически. Песните му продължават и ще продължават да се слушат, защото са песни послания, а не обикновена музика. Той никога не се е стремял да прави просто някаква музика. Всяка негова песен е послание. Има три песни, посветени на майката. Има песни за раздяла. Има песни за любовта, за родината. „Ако си дал” е истински социален хит, а „Моя страна, моя България”, която комисиите не пускат до ефира тогава, днес е неофициалният химн на българите в чужбина“, обясни Априлов.

 

Емил Димитров (1940 г. – 2005 г.) е български поп-певец и композитор. За 40 години на сцена, той става най – голямата българска поп – звезда, познат със своите авторски песни у нас и по света. Творчеството му се простира в над 30 албума и около 350 песни. Емил продава 65 милиона копия от албумите си и изнася над 7 000 концерта по цял свят. Неговите песни са преведени и издадени на френски, немски, италиански, испански и повечето европейски езици. Считан от мнозина за „крал на песента” или дори „Синатра на изтока”.